HTML

Nemzeti inzult... konzultáció

Blogunkban a nemzeti konzultáció témáit, azokra adott reakcióit és sikerességét dolgozzuk fel. Téma, az bőséggel lesz.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Milyen lesz az új alkotmány? - Kerekasztal és vitafórum a Pázmányon

2011.02.23. 20:40 Konzultátor

Élő videó- és kommentár közvetítés a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karáról, ahol Gulyás Gergely (Fidesz), Salamon László (KDNP), Bárándy Gergely (MSZP), Gaudi-Nagy Tamás (JOBBIK), Schiffer András (LMP), Jakab András (PPKE JÁK) arról vitatkoznak miért van szükség új alkotmányra? Mi szerepeljen a leendő magyar alaptörvényben? Hogy látják az alkotmányozási folyamatokat a parlamenti pártok képviselői, és hogy az alkotmányjogász?

Itt élő videós közvetítés, alatta pedig percről perce kommentek, ezért időnként frissítsd a bejegyzést, hogy láthasd.

 

20:00 - Vége.

19:59 - Legitimnek tartanám az új Alkotmányt, ha anno a Fidesz a programjában megírja, milyen elképzelései vannak és nem most akar Orbán Viktor egy centralizált rendszert kiépíteni. (Schiffer)

19:56 - Egy félprezidenciális rendszer felé nem kellene elmozdulni. (Schiffer)

19:53 - Jó lenne, ha a Fidesz tőlünk fogadná el a baloldali gondolkodást és nem ő próbálná meghatározni azt. (Bárándy)

19:52 - Nem mindegy, hogy a preambulumban csak a nemzeti jelképek vagy egyfajta jövőkép is feltűnik. (Bárándy)

19:50 - A Jobbikos hölgy, akit nem mert vállalni a két társ, kitartóan a pultnál állt, most hagyta el a helyét.

19:48 - A Himnusz jelenleg is az Alkotmány része. Az államfőnek jelenleg is jó szabályozói eszközei vannak. (Gulyás)

19:46 - "Én, mint ateista nem szívesen éneklem a Himnuszt, de nincs ezzel addig bajom, amíg nem válik nemzeti jelképpé." Az illetőt levették a mikrofonról és a két, vélhetően Jobbik szimpatizáns arrébb vezette.

19:44 - Fontos, hogy közintézményeket védeni kell, így nem fordulhat elő, ami legutóbb, hogy pszichiátriai betegeket szétzavarnak. (Schiffer)

19:37 - Fontos, hogy népszavazás mondja ki az új Alkotmány legitimitását. (Gaudi-Nagy)

19:35 - A nemzeti konzultáció nem helyettesíti a népszavazást. (Gulyás)

19:33 - A közönség egy része vitába szállt Bárándyval, nem értenek egyet az általa mondott Szent Korona tisztelete jelentésében. (Előttem egy vélhetően Jobbikos hölgy arra utal, hogy Gaudi-Nagy tudja jól. Egy másik vélhetően Jobbik szimpatizáns rászól, hagyja, hogy Bárándy elmondja, ne égesse őket a közbeszólásával.)

19:33 - Szeretnénk, ha az AB visszakapná a jogait, amikkel korábban is rendelkezett. Nem felsőház kell, hanem jól működő AB. Alapjogi bíráskodással bővítenék ki az AB jogköreit. (Bárándy)

19:30 - Salamon jobbra el.

19:27 - Az új Alkotmány azokat is figyelembe veszi, akik más vallásúak, eltérő politikai érzelműek. Jellemzője a sokszínűség, ezt a sokszínűséget el kell fogadnunk. Mi nem akarjuk sem képletesen, sem szó szerint megkeresztelni azokat, akik nem akarják. (Salamon)

19:21 - Mi van azzal, aki nem keresztény, azokhoz hogy viszonyul az új Alkotmány? (egyetemista) Most egy hölgy hosszasan a lisszaboni szerződésnek való új Alkotmány megfelelését kérdőjelezi meg. Mi lesz az AB jogkörével? 1867-ben Deák Ferenc mit tartott a legfontosabb jogi kérdésnek? Ha Mo-nak ezer évig nem volt írott alkotmány, akkor most miért van? Mi szükség van a felső házra, ha nem tudja megakadályozni az államadósság növekedését és az oktatás szétverését? (úr)

19:16 - Kinek van koncepciója? Mert Kövér házelnök úr arról tájékoztatott minket, hogy a már nincs kormány koncepció. A problémánk a Fidesz viszonya az alkotmányossághoz és a demokráciához. Nevetséges a hetenkénti alkotmánymódosítás. Szerintem a Fidesz-KDNP most sem tudja, milyen alkotmányt akar, míg minden szavazó nagyjából tudhatta a többi pártról, hogyan áll az alkotmányozáshoz. Az LMP ezt az Alkotmányt tisztelni fogja, de morális értelemben nem lesz legitim alkotmány. (Salamon)

19:14 - Ma Mo-on, fogy a népesség és olyan intézkedéseket kell tenni, amitől felemelkedhet a magyarság és a cigányság is. Sok vidéki hallgató van itt, biztos sokan tudják milyen életkörülmények vannak egy olyan faluban, ahol a cigányság is jelen van. A problémával foglalkozni kell, de tiszteletben tartva az emberi méltóságot, még sem elhallgatva a valóságot. (Gaudi-Nagy)

19:11 - A lisszaboni szerződést a KDNP nem szavazta meg. Ugyanis nem tájékoztattak minket semmiről, le sem fordították a szerződést. A 72%-os MSZP-SZDSZ-es koncepcióba bekerült a Szent Korona. Azóta mi változott? (Salamon)

19:07 - Itt, nem mennék bele a sárdobálásba. A munkacsoportban nem tudunk többet dolgozni, mert megszűnt, a javaslatokat elküldtük Salamon úrnak. "Ha nincs kényszer, miért van koncepció?" Két hónapja elkészült a javaslatcsomagunk, ez bárki számára megtekinthető. Nem szükséges, de lehetséges új Alkotmányt írni. Ha nem így gondoljuk, akkor már az elején nem megyünk bele, a hozzáállás miatt hátráltunk ki. Nem magyar ember és magyar ember között van különbség, hanem a között, hogy ki viseli egy-egy szavazás végeredményét. Aki itt él és vonatkozik rá a kormány kötelezettsége, az döntsön és az szavazhasson. És bár vonatkozhatnak rájuk a döntések, de nem olyan mértékben. (Bárándy)

19:05 -Az MSZP nemzetközi pánikkeltést végez. Ehhez csatlakozott felelőtlenül az LMP, bár ők most kezdik átgondolni ezt. (Gulyás)

19:01 - A közönség kérdései: Gaudihoz - Hogy értette a Jobbik, hogy meg kell akadályozni a cigányság szaporodását? Bárándyhoz - az, hogy miért készít az MSZP koncepciót, ha nem bíznak abban, hogy a Fidesz belátó lesz, valamint hogy szerintük nincs alkotmányozási kényszer? Bárándyhoz - Ha az emberek elkészítik az alkotmányt, akkor a képviselők mire kapják a fizetésüket?

18:59 - Az LMP ellenzi, hogy bár egy nemzeti közösséghez tartozók, de máshol élők beleszóljanak adott terület életébe. (Schiffer)

18:57 - A mostani alkotmány nem volt képes megvédeni a társadalmat, olyan kormányi többségtől, ami visszaél ezzel. Az elmúlt nyolc év hatalmas károkat okozott ezért. (Gaudi-Nagy)

18:54 - Az elmúlt több évtized jogszabályisága tartalmilag illegitim. Ezeket újra vizsgálva és a korábbi jogfolytonosságot helyre kell állítani. (Gaudi-Nagy)

18:52 - Később a négy ötödös szabály nem volt hatályban, ezért nem kellett volna kiszedni, de azért kitisztították onnan. (Salamon)

18:48 - HA visszaveszi a Fidesz a négy ötödös alkotmányozást, akkor az MSZP hajlandó visszatérni az alkotmányozásba. (Bárándy)

18:42 - Közönség kérdései: Ha a Fidesz úgy látja, hogy a moszkvai alkotmányt nem tartja legitimnek, akkor a lisszabonit miért tartja annak? (hölgy) Ma Mo-on a magzat, az nem ember. A KDNP védeni akarja a magzatot, de az abortusztörvényt nem akarják módosítani. Akkor ez hogy valósulhat meg? Fogy a lakosság, de egy ilyen radikálisnak nem nevezhető törvényt, mint az abortusztörvényt még sem merik módosítani, miért? (volt pázmányos hallgató) Az Úr előadást próbált kezdeményezni, de a pázmányos moderátor lekapcsolta. (Drábik János) A történeti alkotményt szeretnék helyreállítani, milyen technikával gondolják? (úr)

18:35 - Megjött Salamon László. Tegnap értesült arról, hogy ma itt vitafórumon van, így nem sokat tud maradni és nem sokára kocsival lelép.

18:34 - A fékek és egyensúlyokat az Alkotmánynak mindig frissen kell tartani, ezt a jelenlegi nem tette meg. A mostani képtelen reflektálni a XXI. századi kihívásokra: fenntarthatóság, a bolygó léte, minden, ami zöld...

18:33 - Nem az a kérdés, hogy az ellenzék és a kormány részt vehet-e az alkotmányozásban, hanem, hogy az állampolgárok érdemben részt vehetnek-e és jól értesülnek-e minderről?

18:31 - Schiffer szerint sincs alkotmányozási kényszer.

18:29 - Schiffer András jön. Furcsállja, hogy a Fidesz politikusai halmozzák a pozíciókat és csak akkor politikus valaki, ha egész nap bent ül és szavazógép. Úgy érzik letettek valamit az asztalra és ez megtermékenyítőleg hatott a Fideszes gondolkodásra.

18:24 - Sérelmezik, hogy a kormány nem kívánja helyreállítani a történelmi alkotmányosság jogfolytonosságát.

18:23 - "Adjon az Isten mindenkinek!" - kezdte Gaudi-Nagy Tamás.

18:16 - Bárándy Gergely is köszönt mindenkit. Vajon miért vonulnak ki? Teszi fel a kérdést. Igyekezték kifejteni mindig és mindenkor a saját véleményüket, még akkor is, ha a kormány nem veszi figyelembe és minden alkalommal visszautasítja. Így arra jutottak, hogy nagyobb jelentősége van annak, ha egy párt be sem megy, mintha folytonosan részt vesz, de elutasítják őket. Eleinte tiltakozásul vonultak ki, az Alkotmány Bíróság jogkörének csonkításakor, azóta ehhez újabb okok társultak. Ha nem tükröződik a többi párt véleménye és világnézete az Alkotmányban, akkor nem kívánnak asszisztálni egy keresztény konzervatív alkotmányozáshoz.

18:14 - A Fidesz igyekszik betartani a 13 éves alkotmányozás hagyományát. Mo. az egyetlen, amelynek nem sikerült új alkotmányt írnia az elmúlt 20 évben, pedig lett volna rá ok.

18:11 - Gulyás Gergely örül, hogy végre itt hallhatja az MSZP és LMP ellenérveit, mert a Parlamentben erre nincs lehetőség.

18:10 - Elkezdtük. A moderátor felolvassa az összes kérdést. A válaszolás sorrendje parlamenti erő alapján megy.

13 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonzultacio.blog.hu/api/trackback/id/tr342663858

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Déja vu: ellenzéki durci a Parlamentben 2011.02.16. 17:59:18

Vágó Gábor, az LMP képviselője és az MSZP-frakció tagjai is kivonultak kedden az ülésteremből, amikor a parlamentben kedd délelőtt megkezdődött az új alkotmány szabályozási elveiről szóló határozati javaslat tárgyalása. (Index.hu) Fotó: Híradó.huMi ez ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petibétmen 2011.02.16. 18:08:04

élvezhetetlen a hangminőség.

Nem tudom, nem is érdekel! 2011.02.16. 18:08:07

Megint hazudik a Fidesz és Orbán, nincs esély arra, hogy időben feldolgozzák az állampolgárok válaszait Alkotmány ügyben, hiszen aligha áll rendelkezésre a szükséges apparátus. Ha 8 millió kiküldött kérdőívből legalább 1 millió visszaérkezik, és kérdőívenként a kiértékelésre legalább öt percet szán a kormányzat, akkor 5 millió perc, körülbelül 83 300 óra szükséges a munka elvégzéséhez. Mivel egy hónapban átlagosan 173 órát lehet dolgozni, így ahhoz, hogy egy hónap alatt kiértékelhessék a kérdőíveket, legalább 482 dolgozóra lenne szükség.

áLLÍTSUK MEG A FIDESZES ÁMOKFUTÁST!

magyarm 2011.02.16. 18:19:48

Nem Európában, hanem a volt szocialista blokk országai közül.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2011.02.16. 18:23:15

Mi az a _tartalmi_ ok, ami miatt új alkotmányra van szükség?

bonebear · http://cinca.blog.hu 2011.02.16. 18:42:54

Az lenne a tisztességes, ha külön erre a célra választott alkotmányozó testület készítene egy _teljes_ új alkotmányt, még ha a parlamentnek 2/3 mellett van is joga foltozgatni egy meglévőt. Aki nem a mostani kormánypártokra szavazott, az nem feltétlen adta a voksát a többi pártnak alkotmányozásra.

lolperec 2011.02.16. 18:51:47

Szerintem Vittor kérje fel Matolcsy urat, Pali bácsi meg firkantsa alá, oszt' jónapot.

Jonas-R 2011.02.16. 18:56:30

olyat lehet hogy nem halljuk a gepelest?

2011.02.16. 19:52:51

19:46 - "Én, mint ateista nem szívesen éneklem a Himnuszt, de nincs ezzel addig bajom, amíg nem válik nemzeti jelképpé." Az illetőt levették a mikrofonról és a két, vélhetően Jobbik szimpatizáns arrébb vezette.

SZÉÉÉGYEN.
Én is ateista vagyok, de a himnusz már nem a vallásos áhítatról szól, hanem az országgal való együvé tartozásról, ezért van minden országnak más és már himnusza

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2011.02.16. 19:58:45

Megint hazudik a Fidesz és Orbán, nincs esély arra, hogy időben feldolgozzák az állampolgárok válaszait Alkotmány ügyben, hiszen aligha áll rendelkezésre a szükséges apparátus. Ha 8 millió kiküldött kérdőívből legalább 1 millió visszaérkezik, és kérdőívenként a kiértékelésre legalább öt percet szán a kormányzat, akkor 5 millió perc, körülbelül 83 300 óra szükséges a munka elvégzéséhez. Mivel egy hónapban átlagosan 173 órát lehet dolgozni, így ahhoz, hogy egy hónap alatt kiértékelhessék a kérdőíveket, legalább 482 dolgozóra lenne szükség.

áLLÍTSUK MEG A FIDESZES ÁMOKFUTÁST!

miou · http://365buildings.tumblr.com 2011.02.16. 21:11:35

a sztrímeléssel párhuzamosan készült felvétel, vissza lehet-e nézni a vitát?
(vagy a dobozban most azt kellene látnom, mert volt record, csak a főoldal miatt nagy a terhelés?)

maxwell murder 2011.02.16. 21:45:43

nem is jobbik szimpatizánsok voltak, akik elvitték. én ott voltam.

daemonwhisper 2011.02.16. 23:23:06

hátőőő én is ott voltam, és a kopasz fiatalember, aki elvitte a srácot, nagymagyarországos kitűzőt viselt, kizárásos alapon valóban arra lehet gondolni, hogy jobbik-szimpatizáns.. a lényegen persze ez nem változtat.
akármilyen szimpatizáns, én hálás voltam neki :DDD

Bander_ 2011.03.01. 20:03:25

Még az első kommentek közt írta valaki, hogy 1 millió visszaérkezett kérdőívvel számol. Szerinted van Magyarországon 1 millió ember akit ez érdekel, sőt még egy kérdőívet is kitölt és visszaküld? Aligha lehet pár ezer ilyen.. Az emberek nagy része azt sem tudja mi az az alkotmány.

@bonebear
A jelenleg érvényes alkotmányunkat 1949-ben írták - az akkori szovjet alkotmány mintájára, azóta toldozták, foltozták, de a váza a régi. Azt hiszem mondanom sem kell, hogy mennyire elavult! Már csak ha belegondolsz abba, hogy közben volt egy rendszerváltás is...

Szerintem azért az mindenképp figyelemreméltó, hogy a kormány kikéri a többi politikus és az állampolgárok véleményét is. Aztán, persze a döntés végül mégis az ő kezükben van..
süti beállítások módosítása